Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.25

A pályaválasztás: nem életed döntése

A pályaválasztás: nem életed döntése

Az érettségihez közeledve egyre jobban eluralkodik a pánik a 11. és a 12. évfolyamon egyaránt. A tizenegyedikeseket a pálya, illetve a felsőoktatási intézmény választásának helyessége, míg a tizenkettedikeseket a teljes ötlet nélküliség és tudatlanság bizonytalanítja el.  Az alábbi cikkemmel elsősorban nekik üzennék, de hasznos lehet az alsóbb éveseknek is elolvasni, ha másért nem, legalább tájékozódás céljából.

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem szabad külső tényezők alapján dönteni.

Sok szülő, barát, ismerős segítségnyújtás céljából hajlamos olyan nyomás, illetve kényszer alá helyezni a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, ami egyenes ági oka lehet a rossz döntéseknek.  Sajnos a mai világban a sikerorientáltság miatt a szülők egy jelentős hányada gyermekében próbálja megvalósítani ifjúkori önmagát.

 Manapság, a rohanó hétköznapokban legtöbben olyan álláshoz szeretnének jutni, amiből gyorsan, rövid időn belül jelentős anyagi bevételhez tudnak jutni. Azt azonban elfelejtik, hogy a pénz ugyan része, de nem a legfontosabb eleme a munkának. Érdemes végiggondolni, hogy az adott, nagymértékű anyagi javakkal járó állás vajon tényleg boldoggá tenne-e minket. Megvalósult álom vagy csak egy éveken át tartó kényszer lenne. Egy jó, okosan megválasztott állást akár nyugdíjas éveiig is szívesen csinál az ember. Súlyos hiba olyan élethelyzetekbe belekényszeríteni magunkat nap mint nap, amelyek boldogtalanná tesznek, hosszú távon nem szolgálják a fejlődésünket és nem visznek előbbre álmaink megvalósításához.

 Szerencsére azonban a technika és az egyre szerteágazóbb oktatási rendszer nyújtotta lehetőségek kimeríthetetlen tárháza elérhetővé teszik, hogy amennyiben úgy érezzük akár az egyetemen, akár a munkahelyünkön, hogy nem jó utat választottunk, vagy nem egészen váltotta be az adott szak a hozzá fűzött reményeket, bármikor van lehetőségünk váltani és újra kezdeni.  A főiskolák, egyetemek rendkívül rugalmasak ezekben az esetekben, és segítőkészen állnak az ember rendelkezésére.

Az se kergessen senkit kétségek közé, ha úgy érzi, nem szeretne felsőoktatásban részesülni, inkább választana egy rövidebb idő alatt tanulható, inkább a gyakorlatiasságon alapuló szakmát. Társadalmunk ugyanolyan elfogadott, teljes értékű tagja lesz az illető. Manapság nagyon nagy hiány van az ilyesfajta szakemberekből, úgyhogy az sem teljesen kizárható, hogy nagyobb megbecsülésben lesz része, mint példának okáért egy irodai munkát végző személynek.

Sokak fejében megfordul a külföldi továbbtanulás és munkavállalás lehetősége. Erről itt és most semmilyen véleményt nem fogalmaznék meg, hiszen nem az olvasók megosztása a célom. Annyit azonban mindenki beláthat, hogy a nyelvtanulás, akár itthon, akár a határon túl képzeli el a jövőjét az illető, rendkívül fontos. Ma már szinte egyáltalán nincs olyan része a munkaerőpiacnak, amihez ne fűződnének külföldi szálak.

Tehát a továbbtanulás és a pályaválasztás rendkívül szubjektív dolog. A temérdek lehetőség elérhetővé teszi mindenki számára, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, ha elég eltökélt, elszánt és öntudatos hozzá. Útravalónak pedig annyit tanácsolnék Nektek, kedves Olvasók, hogy ne egy csatamezőként, hanem a lehetőségek erdejeként tekintsetek az előttetek álló, számtalan változást ígérő időszakra.

Szivek Laura 11.F.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.