Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.25

Mi a pénz?

Mi a pénz?

 

Mi is a pénz? Mindnyájan használjuk már nagyon fiatal korunktól kezdve, egy életen át. Mégis ritkán gondolunk bele abba, hogy mégis mi ez a fogalom, és ennél is ritkábban foglalkozunk eredetével és kialakulásával.

 

Cserekereskedelem

A pénz fogalmának értelmezése a közgazdaságtan feladata, ebbe tekintünk egy kicsit bele. Mielőtt megjelent volna a ma ismert pénz, előtte a cserekereskedelem jelentette a gazdaságok alapját. Magyarán ha valakinek szüksége volt valamire, akkor találkozott két egyén és egy csere megállapodáson keresztül jutottak hozzá ahhoz, amit meg szerettek volna szerezni.

A bartereket lebonyolító embereknek azonban szembe kellett nézniük egy alapvető problémával. Játsszunk el a gondolattal, hogy nekem van almám, de én körtéhez szeretnék hozzájutni. Ebben az esetben nem csupán egy olyan embert kell keresnem, akinek van körtéje, hanem egy olyat is, aki körtével rendelkezik és almához akar hozzájutni.

Árupénzek

Az emberek hamar kitalálták az árupénzeket. Ez annyit jelentett, hogy kiválasztottak egyet az áruk sokaságából, és az töltötte be a pénz szerepét. Ez bármi lehetett, de meg kellett felelnie négy  kritériumnak: mindenkinek szüksége legyen rá, könnyen mozgatható , könnyen tárolható és (a legfontosabb) viszonylag nehezen hozzáférhető legyen, hiszen ha egy árupénzhez bárki hozzájuthat, akkor alkalmatlan szerepe betöltésére ( például a homok nem lenne alkalmas árupénznek, hiszen csak le kell hajolnunk érte, ahhoz hogy hozzájussunk).

Fiat pénzek

Ezek mögött nincsen áru, ami értéket adna nekik. Ezek azért jelentek meg, mert a hirtelen növekvő gazdaságokban fenntarthatatlan volt aranykitermeléssel értéket helyezni a pénz mögé. A kereslet- kínálat és az emberek beléjük vetett bizalma, hite adja az értéküket.

A fiat pénzek úgynevezett rendeleti pénzek. A kormányzat rendelkezik felette. Ha szükségesnek érzik, új további pénzt nyomtathatnak. Kötelező érvényű, törvényes fizetőeszközök. A pénznek azért van értéke, mert vágyunk rá. Azért vágyunk, rá mert tudjuk, hogy általa hozzájuthatunk olyan javakhoz, értékekhez, tárgyakhoz, szolgáltatásokhoz, melyekre szükségünk van.

A pénz összetett és absztrakt fogalom. Felfoghatjuk úgy is, hogy pénz az, amit ez emberek elfogadnak a termékekért, szolgáltatásokért cserébe. Mert jó okkal hisznek abban, hogy mikor nekik lesz szükségük valamilyen termékre, szolgáltatásra, akkor hozzá tudnak majd jutni  valami ellenében.

 

Bonczidai Bence 11.B

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.