Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.13

Karácsony a nagyvilágban

Karácsony a nagyvilágban

Hogyan ünnepelnek a világ népei?
!!!FIGYELEM !!! EME A CIKK A GYEREKKOR VÉGÉT IS JELENTHETI, CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!

Az európai országokban mindenhol állítanak karácsonyfát a német hagyományok szerint. Az otthonok, valamint az közterek díszítésének nincsen akkora kultusza, mint a német nyelvterületeken, illetve az északi országokban. A gyerekek természetesen mindenhol várják a karácsonyt, hiszen ilyenkor ajándékokat kapnak. Magyarországon a Jézuska vagy a Télapó teljesíti a kívánságokat. Ausztriában Christkindl, magyarán ’’karácsony szülötte” az ajándékozó.

Anglia
Nagy-Britanniában a Christmas, azaz a karácsony, az év egyik legfontosabb ünnepe. Az otthonok, utcák, terek fényárban úsznak, ennek okán a Harrods áruház kirakata, amelyet több ezer világító gömbbel díszítenek fel minden évben, már egyfajta turistalátványosság lett. A Trafalgar Square-en karácsonykor megcsodálható a hatalmas, díszes fenyőfa, melyet a norvég nép ad ajándékba a briteknek a II. világháborús segítségükért.
A Christmas Eve (24-e) munkanap itt is, mint hazánkban. Általában ilyenkor vannak a nagy céges bulik. Ezen a napon a családok barátokat fogadnak, amikor is isznak egy jót, jó angol szokás szerint citromlikőrt vagy sherryt, míg a gyerekek készülnek a másnapra, amikor is a Father Christmas (tulajdonképpen a Mikulás) telerakja ajándékokkal a stockingot. A ,,stocking” ismerős lehet a filmekből. Ez az a zokni, amit a kandalló köré szoktak akasztani vagy rakni. A Father Christmas egyébként a kéményen keresztül érkezik, és a kandallóba pottyan. A gyerekek levelet írnak neki, amit a tűzbe dobnak, hogy így jusson el az Északi-sarkra a Nagyapóhoz.
December 25-e a Christmas Day. Ez az ajándékozás napja. Ilyenkor jön össze a család is, és ekkor eszik a hagyományos karácsonyi ebédet: a Christmas dinnert. A karácsonyi ebéd sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból, sült krumpliból, kelbimbóból, Christmas pudingból, aprósüteményből áll. A pudingot brandyvel locsolva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik. Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi.
December 26-a a Boxing Day, karácsony másnapja. Ez a név arra utal, hogy ezen a napon bontották fel a templomi perselyeket, melynek tartalmát a szegények között osztották szét. Ezen a napon a ’90-es évek eleje óta szokás lett focimeccsre járni, hiszen ez is egy kiváló családi karácsonyi program az angoloknak, hiszen imádják a focit.


Finnország
Finnországban a karácsony december 23-án kezdődik, természetesen még nem ünnepléssel, hanem munkával. Este, mikor a gyerekek már az ágyban vannak, a szülők előkészítik a másnapi ételeket, rendet és makulátlan tisztaságot varázsolnak a lakásban.
24-én a család együtt reggelizik. Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, melyben egy szem mandulát rejtenek el. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a következő éve, és ha fiatal lánynak sikerült megtalálnia a mandulát, akkor az illető közeli férjhezmenetelre számíthat. Az északi kultúra és a finnek nagy természetközelsége miatt az emberek megvendégelik a velük elő háziállataikat és megetetik a természetben fészkelő madarakat is. 
Miközben a gyerekek hatalmas izgalommal várják az ajándékokat, addig a felnőttek ’’glöggöt’’(fűszeres forralt bor) isznak, melyben mazsola és mandula is található. A finn karácsonyi vacsora csakis tradicionális ételekből tevődik össze: a heringet üvegfúvó módra rozskenyérben sült sonka követi, sült krumplikásával, majd mézes, gyömbéres süteményekkel zárják az étkezést. Finnországban az asztalt azért nem szedik le éjszakára, hogy ha a karácsonyi manók arra járnak, ők is jóllakhassanak. Karácsony első napja szigorúan a családoké. Ezt olyan szigorúan veszikk, hogy még telefonálni sem illik, és tiszteletlennek tartják, aki ezt a szokást megszegi. A rokon- illetve a barátlátogatások mind 25-én kerülnek sorra.


Olaszország
Az olaszoknál a karácsonyi időszakban, leginkább a déli tartományokban, szokás dudás fesztiválokat tartani. A ’’zampognarik’’, más néven hegyi pásztorok, dudások lejönnek a hegyekből és dudaszóval köszöntik a közelgő ünnepet, illetve Jézus születésének napját. Olaszországban nagyon kedveltek a betlehemi jászol ábrázolásai. Nápolyban és a déli tartományokban 24-én az emberek éjjel templomból templomba járnak, csakhogy láthassák a kis Jézust. Az esti vacsora hagyományosan hal, melyből többféle is kerül az asztalra. Rómában például az angolna a favorit, a vacsorát pedig mindig a híres ’’panettone’’, a karácsonyi kalács zárja le.
Olaszországban a Mikulás ünnep december 6-ra esik,  vízkereszt napjára. Az ajándékokat a gyerekek zokniba, illetve harisnyába kapják vagy  ezeket utánzó színes zacskókba. Itt a Mikulás olasz kollégája a rossz gyerekeknek nem virgácsot, hanem széndarabkákat hoz.
Az ajándékokat egy jóságos boszorkány, Befana hozza, aki a kötényéből osztogatja a meglepetéseket. Az gyermekek előző este tejeskávét és süteményeket készítenek a szobákba, hogy Befana jól tudjon lakni, ha netán arra jár. Ezeket általában a szülők suttyomban szokták elfogyasztani. Január 6-án reggelre pedig már megjönnek az ajándékok is, általában finom csoki és karamella. 

 

Bonczidai Bence 11.B.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.