Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.07

A héber nyelv

A héber nyelv

A héber nyelv, hétköznapi nevén a zsidók nyelve, az afroázsiai nyelvcsalád sémi ágába  tartozó nyelv (ide tartozik az akkád, illetve az arab nyelv is), mely Izrael Állam hivatalos nyelve. A 19-20. századi nyelvújítás tette a használhatóvá.

A héber nyelvben nincsen jelen idő, csak múlt és jövő idejű igéket használnak. A jelen idő kifejezése folyamatos melléknévi igenevekkel történik. A nyelvet héber írással írják és a világon körülbelül 6 millióan beszélik. A héber nyelv modern változata az ivrit.

Héber ábécé

A héber írás eredetileg 22 betűt tartalmazó, úgynevezett ,,abdzsad”, azaz tisztán mássalhangzóírás, melyet Kr. e. 300-től napjainkig a héber nyelv írására használnak. Ugyanezt használják ma is kisebb-nagyobb módosításokkal a zsidó diaszpóra (szétszóródás) számos más nyelvének - például a német ,,jiddis”, a spanyol ,,ladino” vagy a ,,judeo-arab nyelvek” – leírására is. Az eredeti héber nyelven íródott bibliai szövegek még nem tartalmazták a ma használt úgynevezett pontozott írási rendszert. A héber nyelvet négyféle történelmi írástípusra lehet osztani, így beszélhetünk óhéber, kvadrát, rási és modern kurzív típusú írásokról. A jelenleg leginkább használt típus a kvadrát.

Története

A története igencsak bonyolult, ezért csak felszínesen érinteném ezt a vonalat, de azért mégis megérdemel egy pár sort ez a rész is. Nos, először is maga a kvadrát i. e. a 3. század során alakult ki az arámi nyelvből (szíriai-föníciai térség írásrendszere), amit az i. e. 6. század óta használnak. Ezen idők előtt a hébert az óhéber írással írták, mely i. e. a 10. században jött létre a föníciai nyelvből. A legnagyobb fordulatát a babiloni fogság idézte elő, amikor a zsidókat erőszakkal Babilonba telepítették és mintegy 50 év múlva költözhettek csak haza. Ez időben vették át az arámi betűket és addig ezzel írták a héber nyelvet. A mostani kvadrátot mintegy 200 év alatt alakították ki a saját betűtípusaikra.

A héber ABC

Maga a héber ábécé összesen 22 mássalhangzóbetűből áll. Amikor héber ábécéről beszélünk, akkor csak a betűkre gondolunk, az összes többi jel, pont nem tartozik bele az ábécébe, betűknek csak ezeket nevezzük (lásd. Táblázat).Képtalálat a következőre: „héber abc”

 

 

 

 

 

Számok

A héberben nincsenek számok, vagyis nem úgy, ahogy azt az európai ember ismeri. A héber nyelven minden betűnek megvan a maga értéke. Egy adott szónak is megvan a maga értéke, ez mutatja, hogy az a szó mennyire mély jelentéssel bír. Például:

  • az atya szó (אב): alef=1 bet=2 => 1+2=3

  • az anya szó (אמא): alef=1 mem=40 => 1+40=41

  • a gyermek szó (ילד): iod=10, lamed=30, dalet=4 => 10+30+4=44


Képtalálat a következőre: „héber számok”


 

Források: https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwidnov-ncbgAhVoMOwKHbBMArcQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fwww.vopus.org%2Fhu%2Fgnozis%2Fkabbala%2Fa-heber-abece-titkai.html&psig=AOvVaw3iiH_4Bk5diB1kRxbibYHH&ust=1550611981504404

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiD2OaOnsbgAhUssqQKHeovBKgQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fzsidongo.hu%2Fhu%2Falef-bet-heber-abece%2F&psig=AOvVaw3iiH_4Bk5diB1kRxbibYHH&ust=1550611981504404

Bonczidai Bence
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.