Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.13

Színház ajánló: Az Őrült Nők Ketrece

Az Őrült Nők Ketrece

Miről is szól Jerry Herman-Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján, az Alföldi Róbert által rendezett,  az Átrium Filmszínházban, immár 217 alkalommal előadott: Az Őrült Nők Ketrece című darab? Röviden: Elfogadás, hazugság, igaz szeretet, ítélkezés.

A történet egy -nem mindennapi- mulató tulajdonosáról, Georges-ról és az ő párjáról, Albin-ről szól. Egyik nap beállít Georges rég nem látott fia,  Jean-Michel,  aki bejelenti, hogy megnősül. A bonyodalmak itt kezdődnek,  ugyanis Jean-Michel a híres politikus, Aristide Bouteille lányát készül elvenni. Aristide és pártja nem kifejezetten illenek össze az Őrült Nők Ketrecével, mivel a Tiszta Haza Mozgalom nem tűri el a "másságot".  Jean-Michel ráveszi szüleit, hogy egy estére ne legyenek önmaguk.  De vajon ér -e annyit egy hazugság,  hogy egy családot tönkretegyen?  Képes-e megváltozni valakinek a véleménye egyetlen vacsora alatt?

A főszerepekben Stohl Andrást és Hevér Gábort láthatjuk. Stohl András fantasztikus alakítást nyújt. A darab alatt egy nagyon komoly érzelmi hullámvasúton vezeti végig a nézőket. Hol sírunk,  hol nevetünk. Elképesztően hiteles színészi munkának lehetünk szemtanúi. 
Hevér Gábor szintén lehengerlő, miközben próbálja tartani a lelket szerelmében,  ugyanakkor mindent megtesz azért,  hogy fiának segítsen. Az ő karaktere az egyik leghumorosabb a darabban.

A jelmezek zseniálisak, a darab zenéi pedig rendkívül fülbemászóak. A mellékszereplők remekül színezik a történetet, főleg Georges-ék lakája, Jacob, akit Józan László alakít.  Az egész előadásra legjobb szó talán az, hogy “Alföldis”. Én személy szerint ezt a darabot kötelezővé tenném,  hogy mindenki lássa, milyen hétköznapi és (sajnos) közel sem hétköznapi problémákkal kell szembenézniük a szereplőknek. A darab megtanít arra, hogy nem csak a hagyományos értelemben vett “normális” dolgok lehetnek elfogadottak valamint, hogy a "más" emberek számára is ugyanazok az értékek fontosak (család, szeretet). Azt, hogy mennyire népszerű ez az előadás, mi sem mutatja jobban, minthogy hiába játsszák már évek óta, még mindig két-három nap alatt elfogynak rá a jegyek, jómagam is már ötször láttam, de nem tudom megunni. Egy komoly téma boncolgatása három órán keresztül, spontán humorral fűszerezve.

 

Soltész Hanna 10.A.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.