Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.13

Sportajánló: Röplabda

Röplabda


A játék története:
1895-ben, Massachusetts államban egy testnevelési igazgató alkotta meg, felhasználva a tenisz és a kézilabda egyes elemeit. Akkoriban még korlátlan számú, atlétikusabb beállítottságú emberek játszották, akik a kosárlabdát túl erőszakosnak találták. 1896-ban volt az első bemutatómeccs, ahol az egyik nézőt megihlette a játék ,,röpködő természete’’, innen ered a röplabda név. 
1996-ra már a nyári olimpia programjába is bekerült. 

A röplabda olyan csapatsport, amelyet két, egymástól egy hálóval elválasztott csapat játszik egy labdával. A labdát kézzel és karral kell a levegőben tartani. A pályán egyszerre hat-hat játékos lehet fent. Továbbá van öt cserejátékos és egy liberó, aki a tetszés szerinti posztra cserélhető, de alapjában védekező specialista. Mindkét csapat háromszor érintheti meg a labdát, mielőtt továbbítja a másik térfélre. Pontot akkor kapnak a csapatok, ha a labda az ellenfél térfelére leesik, ha valamelyik csapat a vonalon kívülre üti a labdát vagy ha a labda fennakad a hálón. A mérkőzés három nyert játszmáig tart. Egy játszma megnyeréséhez 25 pont kell. 

Interjú Kólya Zsófiával (9.A/NY)

-Mikor és miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz röplabdázni?
-Még harmadikos koromban döntöttem el, mivel mindenképpen akartam valamit sportolni, és a sulimban volt rá lehetőség, hogy kipróbáljam a röplabda edzéseket. Ráadásul a barátaim is jártak, és ők is arra buzdítottak, hogy próbáljam ki. 
-Milyen gyakorisággal jársz edzésre és versenyekre?
-Hetente négyszer veszek részt az edzéseken. A versenyek általában hétköznap délután vannak. Voltam már Szegeden, országos bajnokságon is a csapatommal.  
-Hogyan látod magad a jövőben a röplabdával kapcsolatban?
-Még nagyon sokáig szeretném folytatni, mivel szerintem ez egy nagyon jó sportág, ráadásul a kapcsolatom is kiváló a csapattársaimmal és az edzőmmel.
-Elképzelhető, hogy röplabda edzőként fogsz dolgozni?
-Elgondolkoztam már rajta, igazából a gyerekek korától függ, de az biztos, hogy felnőttként is szeretném űzni ezt a sportot. 
-Kiknek ajánlanád ezt a sportot? 
-Igazából mindenkinek ajánlom, és érdemes kipróbálni, mert sokkal jobb játszani, mint nézőként ülni a lelátón vagy a televízió előtt. 
Ráadásul egy idő után olyan dolgokat tudsz majd megcsinálni, amire nem is gondoltál, hogy képes vagy rá, és ez nagyon jó érzéssel tölt el. 

 

Jámbor Zsófia 10.A.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.